Bij maatwerkdienstverlening volwassenen gaat het vanuit de Wmo om individuele begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp en schulddienstverlening. Dit valt onder de veranderopgave Zorg dichterbij.
WMO
- Onderzoek naar ontschotting van zorgsystemen( Wmo-Zvw-Wlz) voor ouderen in samenspraak met Menzis. Hiermee wordt beoogd meer passende zorg op maat te kunnen bieden.
- Voortzetten en opstarten van diverse experimenten om te komen tot vernieuwing van het productenaanbod. Zo loopt er een experiment met de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) om financieringsstromen te ontschotten. In de wijken komen verschillende pilots voor algemene voorzieningen dagbesteding voor ouderen. Zo wordt in de wijk Elden met een pilot gestart. In 2019 wordt verwacht ook in andere wijken pilots te starten.
- In twee wijken gaan experimenteren om de samenwerking tussen sociale wijkteams en aanbieders van begeleiding te verbeteren. Door gerichte toewijzing van zorg is het streven de samenwerking tussen sociaal wijkteam en een aantal zorgaanbieders te intensiveren zodat nog beter gebruik gemaakt kan worden van algemene voorzieningen in de wijk.
Schulddienstverlening algemeen
- Door te werken aan (voorkomen van) schulden van inwoners ontstaat er weer of beter perspectief voor de toekomst en actieve deelname aan de maatschappij. Tevens draagt dit bij aan vermindering kinderarmoede en vergroting toekomstperspectief voor kinderen en jeugd. De Rekenkamer start in het najaar 2018 een onderzoek naar de effectiviteit van de schulddienstverlening (inclusief aan ondernemers en zzp-ers). Dit kan consequenties hebben voor de nieuwe aanbesteding van de schulddienstverlening in 2019.
- Naar aanleiding van de geslaagde proeftuin vroegsignalering (Vroeg Eropaf) heeft het college met ingang van 2019 structureel €250.000 vrijgemaakt, waarmee 30 geslaagde trajecten per maand gerealiseerd kunnen worden. Er wordt gestreefd om nieuwe crediteuren te laten deelnemen. Dit leidt tot wellicht meer matches op basis waarvan de huishoudens kunnen worden bezocht.
- Vanaf 2018 wordt drie jaar lang invulling gegeven aan het amendement schulden voorkomen (17A50) . Daarvoor wordt in ieder geval aangesloten op Startpunt geldzaken. En met de doelgroep wordt onderzocht wat nodig is om mensen met schulden eerder te bereiken en vroegtijdiger te helpen. Daarbij wordt geleerd van 'best practices' van andere gemeenten. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de aanpak van laaggeletterdheid omdat er deels overlap is in de doelgroep.
Schulddienstverlening bij jongeren
- Bij de behandeling van MJPB 2018-2021 nam de gemeenteraad het amendement 'Revolverend fonds jongvolwassenen met schulden' (17A29) aan. Conform dit amendement wordt een revolverend fonds voor jongvolwassenen met schulden ingesteld..In 2018 is een start gemaakt met de invulling van dit fonds door middel van een pilot. In 2019 moet de pilot leiden tot een uitvoeringsregeling en goede werkafspraken over wie wat doet. De raad wordt hierbij betrokken en hierover geïnformeerd.
- De Dullertsstichting heeft middelen beschikbaar gesteld voor preventie en aanpak van schulden bij jongeren. Hiervoor is in samenspraak met jongeren, partners en gemeente een plan ontwikkeld. Dit plan bestaat uit twee lijnen. Bestaand aanbod voor jongeren wordt in kaart gebracht en jongeren worden zelf ingezet om andere jongeren bij het aanbod te krijgen. Vanaf medio 2018 wordt het plan uitgevoerd in goede samenhang met de andere initiatieven voor jongeren met financiële problemen.
Prestaties |
---|
Sturen op kwaliteit en resultaat (mede gericht op afschaling specialistische zorg) |
Versterken activerende schulddienstverlening. Hulp bij financiele problemen |
Ontschotten van zorgsystemen en financieringsstromen (WMO, WLZ, ZVW, P-wet en jeugdwet) |
Vergroten inzicht of passende zorg en gewenste afschaling wordt bereikt (monitoring) |
Monitoring
Maatwerkdienstverlening Wmo volwassenen
Monitoring Sociaal Domein.
Schulddienstverlening
Managementrapportages en te verstrekken stuurinformatie van de uitvoerende partijen:
- Rijnstad (jaarverslagen 2015 t/m 2017);
- PLANgroep (jaarverslagen 2016 en 2017) evenals tussentijdse rapportages conform overeenkomsten;
- Stichting Sociale wijkteams (inwonerservaringsonderzoek).
Verbonden partijen
MGR Sociaal Domein Centraal Gelderland.
Zie verder paragraaf Verbonden partijen .
Overige partijen
- CAK;
- SVB;
- Zorglokaal;
- Gecontracteerde zorgaanbieders;
- Stichting sociale wijkteams Arnhem.
Schulddienstverlening
- Sociale wijkteams (toegang, modules: Aanmelding & Intake en Informatie & Advies);
- Rijnstad (preventie; stabilisatie, coaching naar financiële zelfredzaamheid) via overeenkomst;
- Gecontracteerde partij: PLANgroep (minnelijk traject tot en met de schone lei; DFD, dwangakkoord, budgetbeheer, aanvraag Wsnp, sinds 1 januari 2018: BooM);
- Diverse lokale samenwerkingsverbanden op het gebied van armoede-schulden zoals: Arnhemse Dialoog, Allemaal Arnhem, Armoedepact, Denktank Armoede-Schulden.
Belangrijke raadsonderwerpen
WMO:
- Abonnementstarieven eigen bijdrage.
Schulddienstverlening:
- Onderzoek effectiviteit schulddienstverlening door Rekenkamer;
- Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met schulden;
- Uitwerking amendement schulden voorkomen.
Actuele beleidskaders
Maatwerkdienstverlening Wmo volwassenen:
- Koersnota: Van Wijken Weten;
- Notitie Uitvoering Transformatie Sociaal Domein.
Schulddienstverlening: