Beschermd wonen en huiselijk geweld vallen onder de veranderopgave Zorg dichterbij. Maatschappelijke Opvang en vrouwenopvang vallen onder het reguliere programma. Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) (waaronder verslavingszorg) valt deels onder het veranderprogramma en deels onder het reguliere programma.
Beschermd wonen
Beschermd Wonen maakt sinds de Wmo 2015 onderdeel uit van de taken die Arnhem als centrumgemeente uitvoert binnen de Regio Centraal Gelderland. Het gaat hier om een zorgvorm voor inwoners die ernstige regiebeperkingen in het dagelijks leven ervaren als gevolg van een ernstige psychische of psychosociale aandoening.
Aanpak mensen met verward gedrag
De aanpak van mensen met verward gedrag vraagt om meer samenhang en continuïteit in de aanpak van preventie tot crisis en nazorg. Hierbij wordt multidisciplinair en domeinoverstijgend samengewerkt: het gemeentelijk domein, het zorgverzekerings domein en het veiligheidsdomein. Lokaal (en regionaal) loopt hierop een aantal pilots, die in 2018, maar ook gedeeltelijk in 2019 worden afgerond. Het gaat om een integrale opgave vanuit zorg, veiligheid en preventie/welzijn.
Maatschappelijke opvang (opvang dakloze (jong)volwassenen en gezinnen), OGGz en verslavingszorg
- Niemand onvrijwillig op straat, een passend vangnet voor kwetsbare mensen.
- Voortzetting uitstapprogramma voor prostituees Next Step.
Vrouwenopvang en huiselijk geweld
- In situaties van huiselijk geweld of kindermishandeling staat de veiligheid van (potentiële) slachtoffers voorop.
- Huiselijk geweld en kindermishandeling beter en eerder signaleren en waar mogelijk voorkomen.
- Waar toch geweld ontstaat wordt Veilig Thuis ingeschakeld voor advies en onderzoek en wordt zo snel mogelijk begeleiding geboden door wijkteam of, in ernstigere gevallen, door de gespecialiseerde instelling.
- Opvang blijft beperkt tot die situaties waarin dit om veiligheidsredenen noodzakelijk is.