Geamendeerde begroting 2019-2022

Algemeen bestuur en publieke dienstverlening

Wat gaan we doen

Raad
In 2019 zet de raad het traject dat zal leiden tot een verbetering van de bestuurscultuur voort. Als hoogste orgaan neemt de raad de ruimte om richting te geven aan een effectief, representatief en legitiem politiek-bestuurlijk klimaat. Daarbij geeft de raad ruimte aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en wethouders om hun rol als voorzitter en als dagelijks bestuur van de gemeente ten volle te bekleden. Omgangsvormen worden daarbij gezamenlijk bepaald en collectief bewaakt.

De raad zal in 2019 bijzondere aandacht besteden aan de versterking van zijn kaderstellende rol. Dat zal onder meer tot uitdrukking komen tijdens de bespreking van de perspectiefnota in het voorjaar waarbij de raad in de beginfase van de beleidsvorming zijn prioriteiten zal stellen en tijdens een verantwoordingsdebat naar aanleiding van de tweede tussenrapportage in de tweede helft van het jaar.
De raad neemt zich voor zijn informatiepositie op diverse wijzen te versterken en streeft naar een gezamenlijk programma van raad en college om de relaties binnen de raad en tussen raad en college verder te versterken.
Bijzondere aandacht zal de raad besteden aan het thema integriteit.

Rekenkamer
Voor 2019 staat onderzoek op het programma naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van onder meer de jeugdzorg, verbonden partijen en Van Wijken Weten.  

Griffie
De focus van de griffie is gericht:

  • op het voortdurend verbeteren van de kerntaken van de griffie, zoals het adviseren van de gemeenteraad en het organiseren van de Politieke Avond;
  • op het faciliteren van de raad in de zoektocht naar zijn rol in het veranderende beeld van de lokale democratie. Zij reikt de raad hulpmiddelen aan, waarmee hij ontwikkelingen tot zich kan nemen, zich er toe kan verhouden, standpunten kan vormen en dit tot uitdrukking kan brengen in acties.

College van burgemeester en wethouders
Het college hecht veel waarde aan de samenwerking met raad, burgers en organisaties.Hierbij is het uitgangspunt om vroegtijdig met raad, bewoners en verschillende partijen in gesprek te gaan. Concrete afspraken zijn hierbij dat de betrokkenheid van bewoners en organisaties bij plannen in de wijk en in de stad wordt vergroot en dat de referendumverordening niet wordt aangepast.

Regionale en andere bovenlokale lichamen

Met het Gemeenschappelijk Orgaan (GO) regio Arnhem- Nijmegen City Region als samenwerkingsvorm werkt Arnhem samen met 17 regiogemeenten op de terreinen wonen, mobiliteit, economie en duurzaamheid door aan opgaven die de gemeentegrenzen overschrijden. Onder meer wordt samengewerkt aan duurzaam openbaar vervoer, het verbeteren van verbindingen en bereikbaarheid, energietransitie, het bouwen aan een circulaire economie, het regionaal programma werklocaties en aan afstemming en planning op het gebied van woningbouw.

Door actieve deelname in verschillende werkgroepen en commissies in de G40 en VNG (Vereniging Nederlands Gemeenten) willen Arnhemse bestuurders bijdragen aan kennisontwikkeling en diverse lobbytrajecten. Arnhem werkt in netwerken van steden (Arnhem-Nijmegen, Gelrestad, G40) samen waar nodig en nuttig is, bijvoorbeeld op het gebied van beleidsafstemming, projecten, lobby richting het Rijk en kennisdeling.

In de context van de Euregio Rijn-Waal werkt Arnhem via de Euregioraad samen aan gezamenlijke projecten, subsidietrajecten en kennisdeling. Eveneens werkt Arnhem aan het versterken van de relatie met de grote steden in Nord Rhein Westfalen (NRW) . Met het Memorandum of Understanding uit 2017 als basis treffen de burgemeesters elkaar jaarlijks en wordt invulling gegeven aan kennisdeling en samenwerkingsprojecten op de thema's economie, mobiliteit, duurzaamheid en inclusie. Verder ontwikkelen van deze samenwerking draagt bij aan versterking van de internationale positie van Arnhem en de regio.

Publieke dienstverlening
Informatie is online beschikbaar en waar wettelijk mogelijk kunnen producten digitaal worden aangevraagd. De afhandeling van deze aanvragen wordt steeds verder geautomatiseerd. Informatieveiligheid heeft daarbij bijzondere aandacht.  Arnhem neemt deel aan de landelijke pilot 'digitale aanvraag rijbewijs'.
Voor minder digitaal vaardige inwoners wordt met partners in de stad ondersteuning georganiseerd of worden alternatieve kanalen aangeboden.
Verder wordt de samenwerking met in- en externe partners geïntensiveerd, in een streven naar een meer integrale aanpak van kwetsbare inwoners, maar ook van fraude.
Tevens wordt blijvend geïnvesteerd in de kwaliteit van dienstverlening met deskundige medewerkers en een gastvrije omgeving. Het streven is, behalve te voldoen aan de kwaliteitsnormen van het rijk, ook de klantwaardering tenminste op peil te houden.