Crisisbeheersing en brandweer
Na een aantal jaren van reorganiseren, schaven en bijstellen is, binnen het verband van de Veiligheidsregio Midden Gelderland, de crisisorganisatie ingericht en ingewerkt. Deze (regio)organisatie staat, maar nieuwe situaties of gebeurtenissen blijven altijd vragen om evaluatie, aanpassingen en verbeteringen.
De komende jaren zal er aandacht zijn voor preventie en verbetering van brandveiligheid (voorkomen, beperken en bestrijden van brand). Door voorlichting en controles vanuit de brandweer in samenwerking met de gemeente.
Openbare orde en veiligheid
De signalen over ondermijning zijn toegenomen. Dit leidt tot zorg. De ambitie is om te komen tot een nog effectievere aanpak door het oprichten van een zogenaamd ondermijningsteam voor Gelderland Midden, waaraan Arnhem een bijdrage levert. Dit plan vraagt om een goede afstemming met onder andere het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centra), het openbaar ministerie en de politie.
De teams leefomgeving participeren in preventie-en veiligheidsoverleggen en zijn de voelsprieten in de stad; ook waar het gaat om de veiligheidsbeleving van de bewoners. (Meer)aandacht voor handhaving en woonoverlast is in alle wijken een item.
Met het amendement 'De overlast te lijf' van november 2017 is de handhavingscapaciteit in de fysieke ruimte structureel uitgebreid met 5 fte (3 fte vanaf 2018, 2 fte vanaf 2020). Het team Handhaving bestaat uit team Leefbaarheid voor handhaving in de wijken (10,4 fte, vanaf 2020: 12,4 fte) en team Veiligheid (8 fte) voor handhaving ten behoeve van veiligheid.
Psychisch kwetsbare mensen behoren primair tot het taakveld van de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Er wordt ingezet op intensievere samenwerking met de GGZ om overlast in wijken te verminderen, de werkdruk op dit onderdeel van de politie te verlichten en de situatie van deze kwetsbare mensen te verbeteren.
Voor de bestrijding van radicalisering is vanaf 2016 een gerichte, intensieve aanpak, opgezet en uitgewerkt in een uitvoeringsplan. Dit plan wordt jaarlijks herijkt en loopt tot 2020 door. Het rijk stelt voor deze aanpak extra financiële middelen ter beschikking.
Ook de komende jaren wordt gewerkt aan het uitvoeringsplan bestrijding mensenhandel. Dit uitvoeringsplan is in 2017 opgezet en loopt door tot 2020.
Er is meer aandacht voor lokale plekken van overlast en verloedering. Er wordt samengewerkt met zorgpartijen en partners in de wijken en ingezet op handhaving bij bijvoorbeeld overlast van vuil rond afvalcontainers, geluidsoverlast etc. In juli 2018 is de "Wet Aanpak Woonoverlast" vastgesteld door de burgemeester.