Kunst en cultuur verlevendigt de stad en verbindt inwoners met elkaar. Arnhem wil meer mensen in aanraking brengen met kunst en cultuur en dat meer mensen gaan participeren. Daarbij is er aandacht voor cultuur(voorzieningen) in de wijken. Cultuur draagt bij aan de sociale samenhang en het welbevinden van mensen.
Arnhem kent als culturele hoofdstad van het Oosten een bruisend cultureel klimaat met veel creatief potentieel, een stevige culturele infrastructuur en aansprekend erfgoed. Daarin wordt blijvend geïnvesteerd. De investeringen in gebouwen gaan niet ten koste van inhoudelijke programma's op het gebied van kunst en cultuur.
De basis van het Arnhemse cultuurbeleid ligt in de cultuurnota Stroom die in januari 2012 door de raad is vastgesteld. Hierin wordt beschreven hoe Arnhem de positie van cultuurstad Arnhem verder wil uitbouwen en hoe Arnhem de doorstroming en vernieuwing binnen de culturele sector op gang willen brengen. Dit draagt bij aan werkgelegenheid, innovatie en een aantrekkelijk vestigings- en woonklimaat. Stroom kent drie doelstellingen:
1. verbreding van het publieksbereik en -participatie;
2. versterking van de culturele keten, en
3. profilering en vitalisering van het culturele klimaat.
In 2016 heeft een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden van het cultuurbeleid: Arnhem Stroomt door . Op basis daarvan is op twee terreinen een extra beleidsimpuls nodig is om de doelstellingen van Stroom verder te verwezenlijken, het cultuurbeleid nog meer te laten bijdragen aan de ambities van de stad en dit aan te laten sluiten bij externe ontwikkelingen. Daarbij gaat om 'het makersklimaat in de stad' ( ontwikkeling van talent door versterking van onderlinge kennisdeling en netwerkvorming) en 'nieuwe verbindingen' ( het stimuleren van cross-overs tussen verschillende domeinen en daarop anticiperen in beleid en subsidiesystematiek).
Stroom hanteert in haar ‘subsidiegebouw’ de volgende onderverdeling:
- basisvoorzieningen cultuur: instellingen die een structurele subsidie ontvangen: Musis Stadstheater Arnhem, Museum Arnhem, Gelders Archief, Rozet, Focus Filmtheater en Luxor Live;
- meerjarenvoorzieningen cultuur: vierjarige subsidie (enkele faciliterende instellingen (SLAK, Jacobiberg, Huis van Puck, Plaatsmaken, Posttheater), De Nieuwe Oost, Posttheater, Sonsbeek & State of Fashion en de rijksgesubsidieerde instellingen (Oostpool, Introdans en Het Gelders Orkest (HGO));
- Regeling artistieke producties & presentaties en artistieke festivals, bedoeld voor het zogenaamde culturele middensegment, dat voor twee (of vier) jaar een subsidie krijgen (voorheen PAC);
- Regeling culturele producties en presentaties en culturele festivals (incidentele activiteiten) en regeling amateurkunst (jaarlijkse subsidie).
Onderdeel is de zogenaamde 'Stroomversneller': aanjaagbudget voor makers en instellingen met een programma of project dat bijdraagt aan de Arnhemse culturele dynamiek.