Groen
Arnhem is een groene stad. Het groen is de drager van onze stad, dat moet worden gekoesterd. Groen kent veel kwaliteiten en waarden: Het zegt iets over het ontstaan van de stad, het zorgt voor een leefbare en gezonde stad voor de inwoners en voor de dieren. Het bevordert biodiversiteit. Het voorkomt wateroverlast, hittestress en vervuilde lucht. In groen kunnen bewoners elkaar ontmoeten en groen nodigt inwoners uit om te bewegen. Én het maakt het verblijf van onze bezoekers nog aangenamer. Groen is een belangrijke kernwaarde van onze stad.
Het beleid is gericht op het behouden en versterken van de stedelijke hoofdgroenstructuur (het groen-blauwe raamwerk) én ook van het wijkgroen. Gebieden die bestemd zijn als natuur en bos behouden hun bestemming. Het Groenfonds helpt het groene karakter van de stad versterken. Het fonds wordt ingezet om de doelen uit de Groenvisie 2017 - 2035 te behalen. Het wordt onder meer ingezet voor het herstel van landschapswaarden, het verbinden van de hoofdgroenstructuur, voor meer biodiversiteit, voor meer groen om in te bewegen en te recreëren, voor het verminderen van hitteplekken en voor het verminderen van wateroverlast en voor de vervanging van stadslanen.
Vergroenen, het stimuleren van stadslandbouw en participatie blijven speerpunten in samenwerking met bewoners, scholen, ondernemers in en om de stad. Voor het ondersteunen van (wijk)initiatieven gericht op het verminderen van hitteplekken en stadslandbouw is een subsidieregeling beschikbaar.
Spelen
Alle kinderen moeten veilig kunnen spelen. Er wordt ingezet op de aanleg van grote natuurlijke speel- en ontmoetingsruimten voor alle leeftijden in wijken. Vanuit het onderzoek naar bewegen in de openbare ruimte door Mulier zijn er aanbevelingen gedaan voor de speelplekken. Komend jaar zal een uitvoeringsplan gereed moeten zijn.
Dierenwelzijn
De gemeente zet zich de komende jaren in voor het welzijn van dieren. Naast wat wettelijk verplicht is, is samen met de stad gekeken hoe en waar het dierenwelzijn in Arnhem verder verbeterd kan worden. Om het dierenwelzijn in Arnhem te bevorderen is de Uitvoeringsagenda Dierenwelzijn 2016-2020 in 2016 opgesteld die jaarlijks gemonitord wordt.
Water
Water is belangrijk voor Arnhem als een aantrekkelijke stad. Water gaat over onder andere ecozones, moerassen, sloten, paddenpoelen en fonteinen. Water gaat ook over het onderhoud aan civieltechnische watergerelateerde werken, zoals beekriolen, duikers, beschoeiingen en fonteinen. Daarnaast hoort het beheer van de havens bij de wateropgave. De ambitie is om samen met de (water)partners de watergerelateerde opgaven op te lossen door zoveel mogelijk voor ruimtelijke oplossingen te kiezen waarbij het water tegelijk kan bijdragen aan een klimaat adaptieve stad onder andere door vergroening en verkoelen van de stad.
Voor de exploitatie van de havens en kades wordt verwezen naar programma R2, taakveld economische havens en vaarwegen.