Voldoende woningen van juiste kwaliteit
In de Arnhemse Woonprincipes 2025 wil Arnhem haar positie als aantrekkelijke woonstad, onderscheidend in de regio, versterken. De visie wordt samen met de partijen en bewoners in de stad uitgevoerd. Daarvoor zijn in 2016 het volkshuisvestelijk kader 2016-2018 voor de sociale huursector van de woningcorporaties en de Uitvoeringsagenda 2017-2018 vastgesteld. Daarin staan de ambities en prioriteiten voor de korte termijn.
De acties die daarin zijn opgenomen kennen de programma's Van Wijken Weten en Stad op de kaart als kader. Uitvoering van de wijkgerichte activiteiten is een van de resultaten die onder sturing vanuit de wijk en de bewoners tot stand komt.
De raad heeft op 30 januari 2017 de motie Levensloopbestendige wijken (17M04) aangenomen. Deze motie betreft het brede terrein van de Inclusieagenda.Voor wonen en de woonomgeving wordt op basis van de conclusies van het procesplan langer zelfstandig wonen de extra opgaven voor wonen in beeld gebracht en in de prestatieafspraken met de woningcorporaties zijn afspraken opgenomen rond levensloopgeschiktheid.
De belangrijkste ambities voor de langere termijn zijn:
- Arnhem als vitale en aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken en te verblijven;
- ontwikkelen en beheren van de fysieke stad door de eigen Arnhemse kwaliteiten te onderkennen en hierop actief voort te bouwen;
- in het kader van de uitvoering van Inclusieagenda levert wonen een belangrijke bijdrage;
- ontwikkelen en actueel houden van de woningbouwplanning en regionale afstemming daarover;
- jaarlijkse prestatieafspraken met de woningcorporaties over hun bijdrage aan de uitvoering van de woonprincipes.
De beleving van Arnhem als aantrekkelijke stad wordt beïnvloed door de kwaliteit van zowel het bestaande
woningaanbod als de nieuwbouwplannen en de woon- en leefomgeving. De komende jaren groeit de stad nog wat verder, vervolgens zal zij zich stabiliseren. Arnhem heeft inmiddels meer woningbouwplannen/ontwikkelingen in de stad dan gelet op de behoefte nodig is. Dit daagt Arnhem uit om strak te koersen: wat is nodig om de aantrekkelijkheid van de stad te behouden en welke keuzes horen daarbij.
De ambities voor 2019-2020 zijn:
- aanbieden van voldoende betaalbare huurwoningen;
- huisvesting bieden aan specifieke doelgroepen;
- wijksturing vanaf 2017 en verder;
- vergroten van de energieprestatie en duurzaamheid van de bestaande sociale voorraad;
- doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt;
- vernieuwende woonconcepten en zelf bouwen;
- kwaliteit van de bestaande woningvoorraad (en woonomgeving);
- langer zelfstandig wonen ondersteunen met diverse acties vanuit het Procesplan Langer Zelfstandig wonen.
Niet-grond exploitatieprojecten
- Het is goed merkbaar dat de economie weer is aangetrokken. Grondeigenaren die een aantal jaren op economisch herstel hebben gewacht, zijn weer volop plannen aan ontwikkelingen. Hierbij benaderen ze de gemeente met de vraag om medewerking. Het gaat dan onder andere om de Melkfabriek op het Cobercoterrein, het AKZO-terrein aan de Velperweg en Arnhems Buiten.
- Daarnaast zijn investeerders en ontwikkelaars op zoek naar terreinen en vastgoed om hun portefeuille voor de komende jaren te vullen.
- Het aantal te begeleiden plannen is inmiddels toegenomen tot ongeveer 25 per jaar. De verwachting is dat dit de komende periode stabiel blijft. Omdat de kosten voor begeleiding in rekening worden gebracht bij initiatiefnemers heeft dit geen effect op de begroting.
- Korenmarkt - Het Korenmarktkwartier kent een veiligheidsproblematiek en monofunctionele invulling. Door onder andere het vrijkomen van de Korenbeurs in 2018 ontstaan kansen voor vitalisering van het gebied. Hierin moeten overheid- en ondernemersinvesteringen elkaar versterken. Vooruitlopend op de inhoudelijke visie voor dit gebied is er alvast vanaf de jaarschijf 2019 een structureel kapitaallastenbudget van € 150.000 opgenomen voor de aanpak van de Korenmarkt. Hiermee kunnen vanaf 2018 investeringen worden gedaan, onder de voorwaarde van ten minste een gelijke investering of inspanning door derden. De bijhorende inhoudelijke visie wordt voor de zomer aangeboden aan de gemeenteraad.
Begeleiding bouwplannen van derden
Op veel plekken zijn andere partijen aan de slag met stadsontwikkeling. Ook ontwikkelingen van derden vragen om begeleiding van de gemeente vanuit haar publieksrechtelijke rol. Het gaat dan om bijvoorbeeld het opstellen van een gebiedsvisie, nota van randvoorwaarden of herziening van het bestemmingsplan. Voorbeelden van dit soort projecten zijn:
- Het Cobercoterrein/ De Melkfabriek;
- Transformatie van het ING-kantoor aan de Velperweg;
- Akzo terrein;
- Arnhem Centraal woningbouw (op vroegere kantoorkavels);
- Stadsblokken Meinerswijk (fase 2);
- Arnhems Buiten.
De kosten die de gemeente maakt voor de begeleiding ervan worden bij de initiatiefnemer in rekening gebracht.
Gemeentelijke investeringsprojecten
Gemeentelijke investeringsprojecten zijn projecten die niet gefinancierd worden door het verkopen van bouwgrond door de gemeente, maar wel mede door subsidies, bijdragen van derden en andere gemeentelijke middelen. De afgelopen jaren zijn de meeste lopende investeringsprojecten afgerond, zoals Presikhaaf, Stadsblokken/Meinerswijk (fase 1) en OV-terminal Arnhem Centraal. Alleen het project herstructurering Malburgen loopt nog tot 2020. Nieuwe investeringsprojecten worden niet verwacht.
Vergunningen
- Vergunningen verstrekken voor bouwen.
Ontwikkelingen
Voldoende woningen van juiste kwaliteit
- In 2015 en 2016 is het beleid voor wonen vastgesteld. Op basis daarvan zijn prestatieafspraken met de in Arnhem werkzame corporaties gemaakt. Deze worden vanaf 2017 uitgevoerd en zo nodig jaarlijks geactualiseerd. Op onderdelen zal het vastgestelde beleid nog nader uitgewerkt worden of in acties worden omgezet.
- Wonen regionale samenwerking en woonprincipes : In 2018 is de (sub)regionale woonagenda ondertekend door alle gemeenten van de subregio. In 2018 volgt een uitvoeringsprogramma en een monitor om alle projecten in beeld te brengen/ te houden. Arnhem ziet een grote opgave en wil in overleg met provincie en gemeenten die ruimte mogelijk maken.
- De woningopgave vraagt een nadere uitwerking en keuze voor welke kwaliteit en locaties de gemeente vooral wil inzetten. Belangrijke thema's zijn de sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen, middenhuur en bijzondere woonvormen( waaronder zelfbouw), die niet of onvoldoende door de markt worden opgepakt;
- In 2018 zal meer duidelijk zijn over de uitbreidingsbehoefte aan woonwagenstandplaatsen en welke acties nodig zijn.
- Aanpassing huisvestingsverordening 2016. Deze verordening loopt eind 2019 af. De huidige verordening wordt geëvalueerd en de nieuwe verordening wordt voorbereid. Dit wordt binnen de woningmarkt regio Arnhem-Nijmegen gedaan en samen met de woningcorporaties.
- In 2019 ligt er een nieuw Volkshuisvestelijk kader 2019-2020 en een nieuw Uitvoeringskader 2019-2020 van de Arnhemse Woonprincipes 2025.