Geamendeerde begroting 2019-2022

Noordoost

Wat willen we bereiken

Leefbare wijken
Samen met bewoners en onze partners in de wijk worden vraag en aanbod van voorzieningen en ontmoetingsplaatsen beter op elkaar afgestemd. De actuele vraag van bewoners is leidend: zij geven aan dat ze ontmoetingsplekken wensen die beter passen bij hun behoefte: dichtbij, kleinschalig en laagdrempelig.  Bewonersinitiatieven worden gefaciliteerd en gestimuleerd.

Er worden gesprekken georganiseerd met bewoners over de leefbaarheid in de wijken, waarbij 'schoon, heel en veilig' de uitgangspunten zijn. Samen met bewoners en professionals wordt gezocht naar kansen, mogelijkheden en middelen die nodig zijn in de wijk. Er wordt ingezet op:

  • bewoners hebben een sociaal netwerk in de buurt;
  • bewoners voelen zich meer betrokken, trots en meer verantwoordelijk voor de buurt;
  • bewoners voelen zich veiliger, blijer en vitaler in de eigen leefomgeving;
  • minder (woon)overlast in de wijken.

Versterken Geitenkamp en Plattenburg
Door schulden en werkloosheid verkeren te veel bewoners in een uitzichtloze situatie. Van deze groep heeft een hoog percentage geen of onvoldoende opleiding, waardoor er onvoldoende aansluiting is op de arbeidsmarkt. Ook is er sprake van laaggeletterdheid. Te veel kinderen groeien op in armoede. Deze problemen worden van generatie op generatie overgegeven. Samen met het sociaal wijkteam, Werk en Inkomen, woningcorporaties, onderwijs en andere betrokken partners wordt per onderwerp een alliantie gevormd om de problematiek aan te pakken. Er wordt ingezet op:

  • het perspectief van bewoners is vergroot; meer inwoners participeren in de vorm van (vrijwilligers)werk;
  • de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van bewoners is vergroot;
  • minder mensen afhankelijk van een uitkering;
  • er is minder laaggeletterdheid;
  • kinderen hebben mogelijkheden om kansrijk op te groeien;
  • meer bewoners met een hoog risico op financiële problemen zijn in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld gebracht en ontvangen outreachend hulp om bestaande problemen op te lossen en ernstige schuldsituaties te voorkomen.

Minder verkeer- en parkeeroverlast
In Noord- Oost wordt veel verkeer- en parkeeroverlast ervaren. Waar nodig wordt het gesprek aangegaan met bewoners en betrokken partijen, om oplossingen te realiseren voor ervaren knelpunten. Er wordt ingezet op:

  • bewoners ervaren minder parkeer- en verkeeroverlast.

Noordoost klimaatbestendig

Veel initiatieven van bewoners gaan over het vergroenen en verduurzamen van de (eigen) ruimte, over de energiezuinige wijk en het beperken van wateroverlast. Initiatieven van bewoners worden ondersteund en gestimuleerd en er wordt aangesloten bij het programma " Duurzame Wijken".
In een aantal wijken is nog relatief weinig aandacht voor bewuste omgang met energie. Er wordt ingezet op:

  • meer bewoners gaan bewuster om met energie.

Kaders, uitgangspunten, randvoorwaarden
De speerpunten en werkzaamheden van het Team Leefomgeving worden afgestemd met het sociale wijkteam. Bij de uitvoering van de speerpunten wordt aansluiting gezocht bij de programma's van de kernorganisatie en het coalitie-akkoord. Een aantal uitgangspunten die richtinggevend zijn voor onze speerpunten:

  • bewoners maken meer gebruik van algemene voorzieningen; er is sprake van verminderde inzet van specialistische voorzieningen;
  • integrale buurtaanpak;
  • meer mensen aan het werk.

Voor meer achtergrondinformatie van het wijkprogramma wordt verwezen naar de bijlage van de Perspectiefnota 2018-2021 Voortgang 'Van Wijken weten'.  

Het bovenstaande is verder uitgewerkt in het wijkactieprogramma van deze wijk.

PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Versterken Geitenkamp - Plattenburg
Minder verkeer- en parkeeroverlast                              
Leefbare wijken
Noordoost klimaatbestendig