Prestatiedoelen | Gekoppeld met Veranderopgaven |
---|---|
Vergroten gevoel van sociale en fysieke veiligheid | |
Gelijke kansen voor jeugd in de wijk. Een afgestemd en integraal aanbod. | |
Inwoners met dreigende financiële problemen komen eerder in beeld en worden ondersteund in de aanpak hiervan | |
Meer inwoners op basisniveau Nederlandse taal | |
Goed functionerende ontmoetingsplekken in de wijk | |
Meer inwoners participeren |
Ontmoeten in de wijk
Om mee te kunnen doen in de samenleving en daardoor onder andere eenzaamheid te bestrijden en de onderlinge betrokkenheid in de buurt te vergroten, is het belangrijk om aantrekkelijke en laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk te hebben. Inzet op dit thema vindt onder meer plaats door het creëren van nieuwe en verbeteren van bestaande (mobiele) ontmoetingsplekken, waaronder:
- Buurtcentrum Prisma: Verder professionaliseren buurtcentrum Prisma. De afgelopen periode is samen met de gebruikers een traject uitgevoerd om tot een nieuw concept te komen. Dit heeft niet tot een gewenst resultaat geleid. Het plan is bijgesteld Het doel om sociaal huis Prisma een buurthuis voor de wijk te laten en te versterken blijft overeind staan maar vraagt een andere procesaanpak.
- Malburgen Oost-Noord: dit betreft een kwetsbaar deel van de wijk waar een grote behoefte leeft onder de bewoners om elkaar laagdrempelig te ontmoeten. MFC de Malburcht voldoet onvoldoende aan de behoefte en bestaande plekken die wel goed gebruikt worden, dreigen te verdwijnen. Onderzocht wordt hoe tegemoet gekomen kan worden aan deze behoefte binnen eigen wijk.
- MFC De Spil: Dit MFC in Malburgen-West is een belangrijk aandachtspunt. Het betreft de enige, doch kwetsbare, ontmoetingsplek in deze wijk.
Fysieke en sociale veiligheid vergroten
De beleving van veiligheid is in sommige delen van Malburgen erg laag. Ter verbetering hiervan worden onder andere de volgende projecten uitgevoerd:
- Inzetten van rolmodellen: rolmodellen sluiten aan bij specifieke doelgroepen waarvoor geldt dat het voor professionals veelal moeilijk en soms zelfs onmogelijk blijkt om contact mee te leggen;
- Winkelcentrum De Drieslag: Traject Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is dit jaar gestart en loopt in 2019 door.
- Aandacht voor verwarde personen in samenwerking met sociaal wijkteam.
- Resultaten onderzoek "Betrekken van ouders bij thema polarisatie/radicalisering" implementeren.
- Verkeersveiligheid verbeteren: verkeersveiligheid rondom scholen blijft aandachtspunt, verkeersveiligheid in het algemeen.
Taal - en laaggeletterdheid verbeteren
Malburgen kent relatief veel inwoners die laaggeletterd zijn en/of de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Er wordt ingezet op:
- Taal- en laaggeletterdheid: In 2018 is een wijkgericht uitvoeringsplan Malburgen opgesteld. De uitvoering hiervan vindt in 2019 plaats.
Jeugd
- Voortzetten pilot jeugd Malburgen: Maatwerk leveren aan jongeren die in Malburgen opgroeien. Doelgroep is kwetsbare groep jongeren van > 10-12 jaar. Op basis van deze pilot wordt de maatschappelijke opgave opnieuw geformuleerd. Hier worden geschikte partners bij gezocht middels een voor de gemeente Arnhem nieuwe manier van aanbesteden/subsidiëren.
- Kansrijk opgroeien: Wijkgerichte uitvoering geven aan plan kansrijk opgroeien.
(Arbeids)participatie vergroten
- Vergroten van (arbeids)participatie van inwoners.
- Achter-de-voordeur projecten. Dit zijn projecten gericht op vroegtijdige signalering en aanpak van problematiek dat zich afspeelt achter de voordeur. Onderdeel hierin is activering van bewoners.
Armoede- en schuldenproblematiek
In Malburgen leven veel inwoners die rond moeten komen van het sociaal minimum. Er zijn relatief veel inwoners met schulden. Het is belangrijk te onderzoeken hoe in de toekomst betalingsachterstanden kunnen worden voorkomen. Daarom wordt ingezet op armoede- en schuldenproblematiek onder andere:
- project vroegsignalering schulden;
- plan Kansrijk Opgroeien, gericht op gelijke kansen voor jeugd;
- achter-de-voordeur projecten.
Preventieve gezondheid
Malburgen kent relatief veel inwoners met overgewicht en/of een ongezonde levensstijl dat zich kan uiten in allerlei (fysieke) problemen. Het is belangrijk om bewoners de mogelijkheid te geven in hun directe omgeving (onder begeleiding) te sporten en te bewegen en geholpen te worden bij keuzes met betrekking tot voeding en levensstijl. De volgende projecten op het gebied van preventieve gezondheid worden uitgevoerd:
- Realiseren van een nieuw beweegcentrum door Formupgrade binnen het Olympus kwadrant op het gebied van bewegen, voeding, fysiotherapie, coaching en lifestyle-interventies. Formupgrade wordt zowel financieel als procesmatig ondersteund door het team leefomgeving.
- Beweegtuin en wandelroutes realiseren.
- Olympusgebied: Inrichting openbare ruimte zodanig dat bewoners/gebruikers gestimuleerd worden tot bewegen.
Bovenstaande is verder uitgewerkt in het wijkactieprogramma van deze wijk.