Vanuit de veranderopgave wordt gewerkt aan de noodzakelijke doorbraken om deze doelen te realiseren. Daarbij is het onze concrete ambitie om het aantal Arnhemmers in de bijstand terug te dringen door in te zetten op (i) het jaarlijks volgen van de landelijke trend (netto uitstroom) en (ii) 500 extra Arnhemmers uit de bijstand te laten uitstromen in vier jaar tijd. Hiervoor is een Werkinvesteringsfonds van 2,5 miljoen euro ingesteld.
De gemeente voert de participatiewet uit op basis van vertrouwen. Medewerkers van de gemeente en wijkteams hebben ruimte voor maatwerk in de participatiewet in het belang van bijstandsgerechtigden. Uitgangspunt is 'aan het werk tenzij'; gericht op een positieve aanpak en ondersteuning op maat. Er kunnen goede redenen zijn waarom de begeleiding naar werk niet slaagt. De begeleiding naar werk door de gemeente en haar partners is echter niet vrijblijvend. Als het te maken heeft met onwil of tegenwerking heeft dit consequenties. Door de maatwerkaanpak kent de gemeente de mensen die worden begeleid en kunnen dergelijke besluiten goed gefundeerd worden genomen. Ook dit doet de gemeente in vertrouwen, maar vertrouwen heeft ook grenzen. Daar waar nodig en mogelijk maakt de gemeente gebruik van de bestaande mogelijkheden op dit punt. En fraudeurs pakken we aan, in Arnhem willen we geen misbruik van bijstandsgelden. (Amendement Tekstuele puntjes op de i - 18A34)
Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen gemeente en uitvoeringspartners inwoners/ kandidaatwerknemers en werkgevers ondersteunen in hun verantwoordelijkheden door middel van een vraaggerichte, pro-actieve werknemers- en werkgeversbenadering:
- Inwoners/ kandidaatwerknemers worden geholpen om (i) hun menselijk kapitaal te versterken (opleiding, werkervaring), (ii) hun sociaal kapitaal te versterken (sociaal netwerk), (iii) hun belemmeringen te verkleinen of weg te nemen (verstandelijke, psychische, fysieke belemmeringen en praktische beperkingen), (iv) hun motivatie te vergroten (werken moet ‘lonen’) en (v) hun zoekgedrag te verbeteren (focus, intensiteit en kwaliteit).
- Werkgevers worden geholpen om (i) de drempels om hun werk inclusief te organiseren te verlagen en (ii) de motivatie om inclusief te werkgeven te vergroten.
De uitwerking en toelichting op de strategische inspanningen is te vinden in programma R6, 'Participatie en maatschappelijke ondersteuning' .