Geamendeerde begroting 2019-2022

Zorg dichterbij

Wat gaan we doen

Meer Arnhemmers ontvangen zorg op maat, zo licht mogelijk en dichtbij (doen wat nodig is)
Passende en kwalitatief goede zorg voor alle kwetsbare Arnhemmers staat voorop. Daarvoor wordt een passend kwalitatief goed zorgaanbod (preventie, algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen Wmo en specialistische  jeugdhulp) georganiseerd. Samen met inwoners, vrijwilligers, kerkelijke en (andere) ideële organisaties en aanbieders geven de teams Leefomgeving en de sociale wijkteams inhoud aan dit aanbod. De adviesraden hebben hierbij een belangrijke inhoudelijke inbreng. Op termijn zal de transformatie van het sociale domein leiden tot een wijkgericht aanbod en tot kostenbesparing door een verschuiving van specialistische naar algemene voorzieningen. Dit draagt bij aan de doelstelling dat meer Arnhemmers zorg op maat ontvangen, waarbij de zorg zo licht mogelijk en dichtbij is (doen wat nodig is).

Meer Arnhemmers zijn financieel zelfredzaam
Arnhem gaat zich erop richten om inwoners die in armoede leven zo min mogelijk en zo kort mogelijk afhankelijk zijn van de diverse voorzieningen die de gevolgen van armoede moeten ondervangen. Centraal staat het voorkomen van armoede en schulden en het ondervangen van de gevolgen van armoede. Naast het zo vroeg mogelijk aanpakken van schulden door middel van vroegsignalering wordt het accent gelegd op het zoveel mogelijk voorkomen dat Arnhemse kinderen in armoede opgroeien. Meer gelijke kansen voor kinderen die in armoede opgroeien, het optimaal borgen van bestaanszekerheid voor minima en in samenhang met het programma Doorbraak naar Werk meer perspectief realiseren op werk zijn de belangrijkste aandachtspunten. Daarbij wordt verwacht dat een grotere financiële zelfredzaamheid zal leiden tot een lager beroep op zorg.

Er wordt een evaluatie uitgevoerd op het hele traject van schulddienstverlening. Doel is om de meest passende en effectieve schulddienstverlening in te zetten voor verschillende doelgroepen.

Meer kwetsbare Arnhemmers wonen eerder en langer (zelfstandig) thuis
De ambitie om Arnhemmers uit kwetsbare groepen (inwoners die nu nog beschermd wonen, inwoners uit de maatschappelijke opvang of vrouwenopvang, oude inwoners die niet meer in een geschikte woning wonen, jongeren met een laag inkomen zonder recht op aanvullende uitkering en huurtoeslag etc.) zelfstandig kunnen blijven wonen wordt gedeeld met ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed. Voldoende en geschikte woningen voor deze groepen voorkomt inzet van dure zorgvormen (beschermd wonen) en vermindert specifieke dure woningaanpassingen.

Algemeen
Er zal onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit en doeltreffendheid van de bestedingen van de middelen in het sociale domein, met daarbij als uitgangspunt dat de bestedingen in het sociale domein in balans zijn met de andere domeinen in de begroting. De budgetten voor jeugdzorg en WMO blijven ontschot. De sociale wijkteams hebben een belangrijk aandeel in de transformatie van zorg. De gemeente Arnhem is in overleg met de sociale wijkteams of de huidige formatie voldoende is om deze taak goed uit te kunnen voeren.