Samenlevingsopbouw, vrijwilligers en mantelzorg
Een sterke samenleving draagt eraan bij dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan leven. Een sterke samenleving zal bijdragen aan beter welbevinden en daarmee minder druk leggen op zorg, jeugdhulp en participatie.
- Arnhem richt zich op een sterkere samenleving door deelname en zelfregie van de Arnhemse inwoners.
- Het bevorderen van de zelfredzaamheid en het zelforganiserend vermogen van Arnhemmers door bijvoorbeeld het stimuleren van burgerinitiatieven, informele zorg en vrijwilligerswerk.
- De gebiedsgerichte werkwijze wordt in 2019 en later verder doorgevoerd met de focus op een samenhangend aanbod passend bij de vraag in wijk en stad. Dit draagt ook bij aan de bredere transformatie van het sociaal domein.
- In de ondersteuning van burgers zet Arnhem in op preventie, vroegsignalering en algemene voorzieningen. Algemene voorzieningen ook als alternatief voor specialistische zorg. Speerpunten zijn onder andere het signaleren van eenzaamheid, het versterken van samenhang en ontmoeting in de wijk.
- Specifieke aandacht is er voor bewustwording van mantelzorgers, toegang tot voorzieningen en het bieden van een waarderings- en ondersteuningsaanbod op maat, waaronder mantelzorgondersteuning, zoals passende respijtzorg.
Preventief jeugdbeleid
- Ingezet wordt op preventief jeugdbeleid zodat problemen tijdig worden gesignaleerd en jongeren gezond kunnen opgroeien en zwaardere zorg voorkomen kan worden. Vraaggerichte inzet op basis van behoeften vanuit de wijken. Tevens wordt ingezet op een goede aansluiting tussen preventieve en specialistische zorg.
- Betere kansen voor alle Arnhemmers start bij het voorkomen van kansenongelijkheid bij kinderen en het gezond kunnen opgroeien.
Asielzoekers en vluchtelingen
De focus voor asielzoekers, vluchtelingen en statushouders is dat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen in de Arnhemse samenleving. Hierbij gaat het om huisvesting, het beheersen van de Nederlandse taal, het hebben van een netwerk, inkomen en participatie. Voor uitgeprocedeerde asielzoekers is er opvang, danwel noodopvang, danwel Bed Bad Brood. Voor deze uitgeprocedeerde asielzoekers wordt gezocht naar mogelijkheden voor perspectief, ofwel in land van herkomst, ofwel in Nederland.
Integratie, interculturalisatie en antidiscriminatie
- Uitgangspunt is de waarde van diversiteit.
- Discriminatie is onaanvaardbaar en wordt actief bestreden. Iedereen moet gelijkwaardig behandeld worden.
- Begrip en onderling respect en vertrouwen is nodig om ervoor te kunnen zorgen dat alle Arnhemmers mee kunnen doen.