Energie en duurzaamheid
De ambities voor energie en duurzaamheid zijn vastgelegd in het programmaplan New energy made in Arnhem (september 2015). Doorzetten en verbeteren inzet op energietransitie:
- energieneutraliteit in 2050;
- tot 2020:
- Versterken cluster Energie- en Milieutechnologie in en vanuit Arnhem;
- 1,5 % energiebesparing per jaar;
- 14% duurzame opwek in 2020;
- Vergroten voorbeeldfunctie van de gemeente Arnhem.
Zie voor verdere informatie Veranderopgave Klimaat en Energie.
Luchtkwaliteit
Tot nu toe werden de ambities voor luchtkwaliteit vooral bepaald door de deelname aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dit programma liep nog door tot 2017, maar de grenswaarden moesten in 2015 al gehaald worden. Arnhem werkt mee aan een Nationaal Actieplan Lucht, samen met ministerie van I&M, de G4, Eindhoven en Nijmegen. Dit actieplan is een opvolger van het NSL en is nodig om de laatste knelpunten in Nederland en Arnhem op te lossen en tegelijk voor te sorteren richting nieuwe normen (World Health Organisation/WHO).
In Arnhem schommelt de concentratie op enkele plaatsen rond de wettelijk grenswaarde voor stikstofdioxide. Bovendien is bestuurlijk de wens uitgesproken om ook onder de grenswaarde te blijven werken aan een verlaging van de uitstoot van (ultra)fijnstof en stikstofdioxide.
Deze ambitie is vastgelegd in het programmaplan New energy made in [Arnhem]:
- 10% reductie in 2020 van de uitstoot van roet (ultra fijn stof) en stikstofdioxiden.
Zie voor verdere informatie Veranderopgave Klimaat en Energie
Bodem en ondergrond
Het is een gemeentelijke taak (vanuit de Wet bodembescherming (Wbb) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) te zorgen voor de instandhouding en het verbeteren van een bodem die geschikt is om op te wonen en om op te werken. Ook draagt de Wbb bij aan de bescherming van kwetsbare gebieden (in verband met natuur en drinkwaterwinning). Arnhem is bevoegd gezag Wbb en voert namens het Rijk de wettelijke taken uit (onderzoek, beschikkingen, toezicht en handhaving). Hiervoor krijgt Arnhem een Decentrale Uitkering Bodem (DUB). Deze bestaat uit apparaatskosten en een investeringsbudget. Naast deze wettelijke taken is er de ambitie om de Ondergrond in te zetten bij de klimaatadaptatie en als duurzame bron van energie.
Geluidhinder
Arnhem zet in op het aanpakken van geluidhinder via twee sporen: bestaande situaties en nieuwe situaties.
Externe veiligheid
Externe veiligheid gaat over het beheersen van risico’s die mensen lopen door opslag, productie, gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen in hun omgeving. Arnhem heeft de risicovolle activiteiten in beeld en bij (ruimtelijke) ontwikkelingen wordt er rekening gehouden met het aspect externe veiligheid;
Milieuhandhaving
Vergunningverlening, toezicht en handhaving wordt, met uitzondering van de APV-taken, voor Arnhem uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).