Geamendeerde begroting 2019-2022

Schuytgraaf/Elderveld

Wat willen we bereiken

Ontmoeten in de wijk
Ter bevordering van de sociale cohesie zijn ontmoetingsfuncties van belang in het gebied. (Vrijwilligers)organisaties in de wijk Schuytgraaf hebben behoefte aan multifunctionele, betaalbare plekken voor diverse doeleinden en doelgroepen. In de wijk Elderveld worden bestaande partijen die moeite hebben om goed samen te werken, tijdelijk extra ondersteund. Ingezet wordt op:

  • versterking van de sociale cohesie;
  • bewoners, instanties en organisaties weten elkaar beter te vinden.

Veiligheid (openbare ruimte/verkeer)
Op een aantal plekken in het gebied wordt de verkeersveiligheid als slecht ervaren. In overleg met bewoners en samenwerkingspartners worden - wanneer nodig - verkeerskundige aanpassingen ingezet (oversteek singels/ hoofdwegen, winkelcentra en scholen). Tevens aandacht voor openbare ruimte Station Zuid: in samenwerking met bewoners en partners wordt integrale aanpak georganiseerd om veiligheid en leefbaarheid in dit metropole gebied te waarborgen. Specifiek in Elderveld wordt aandacht gevraagd voor woninginbraken en loslopende honden. Ingezet wordt op:

  • verbeteren (verkeers)veiligheid en leefbaarheid.

Sociale problematiek
Bij het sociale wijkteam en sociale partners in Schuytgraaf zijn veel nadelige gevolgen van vechtscheidingen en schulden bekend. Bijkomend aandachtspunt zijn de jeugdigen die hierdoor in de problemen komen. Specifiek voor Schuytgraaf wordt gestart met het programma de '3 O's (ontmoeten, opgroeien en opvoeden). Doorontwikkeling van kinderwijk naar jongeren- /ouderenwijk verdient aandacht.
In het gebied wordt preventief ingezet om jongeren te begeleiden. Inzet vindt plaats op:

  • problemen rondom echtscheidingen en schulden worden vroegtijdig gesignaleerd;
  • (preventieve) voorzieningen voor schuldproblematiek worden beter gevonden door de doelgroep;
  • jeugdigen voelen zich gehoord en weten waar ze terecht kunnen.

Aandacht voor senioren
(Preventieve) aanpak op onderwerpen als eenzaamheid, dementie en langer thuis wonen. Samen met bewoners, sociaal wijkteam, SWOA en andere partners wordt de benodigde inzet hierop georganiseerd. Dit speerpunt geldt met name voor de wijk Elderveld. Ingezet wordt op:

  • ouderen wonen langer zelfstandig thuis;
  • ouderen doen mee.

Verschuiving van het specialistische (individuele) naar het collectieve (algemene) domein
Gezamenlijk zijn het team Leefomgeving en het sociale wijkteam verantwoordelijk voor een zo effectief mogelijke inzet van de beschikbare instrumenten, waarbij het streven is om verschuivingen te realiseren van het gespecialiseerde (individuele) naar het collectieve (algemene) domein. Inzet vindt plaats op:

  • de zelfredzame inwoner in de zelfredzame (zelforganiserende) wijk.

Bovenstaande is verder uitgewerkt in het wijkactieprogramma van deze wijk.

PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Multifunctionele ontmoetingsfuncties
Veilige en prettige openbare ruimte
Minder problematische schulden en echtscheidingen
Ouderen wonen prettig in hun buurt