Arnhem richt zich op de ontwikkeling van mensen; inkomensregelingen worden, naast het bieden van een vangnet, meer gebruikt als springplank naar financiële zelfredzaamheid. Daarbij wordt gestimuleerd dat (deeltijd)werken gaat lonen. Om dit te bereiken staan de volgende inspanningen centraal:
- Om werken voor meer Arnhemmers lonend te maken, wordt onderzocht hoe bijverdienen in de bijstand (parttime werken) meer kan lonen dan op dit moment het geval is.
- Zoveel mogelijk voorkomen dat Arnhemse kinderen in armoede opgroeien en verkleinen van het aantal kinderen dat te maken krijgt met de gevolgen van het in armoede opgroeien.
Kansrijk opgroeien . Inmiddels zijn diverse teams leefomgeving gestart met het inrichten van een wijkgerichte aanpak 'Kansrijk opgroeien'. De komende periode wordt deze aanpak doorontwikkeld. Dit wordt gedaan in samenwerking met hiervoor relevante fondsen, stichtingen en onderwijs; Hiertoe wordt jaarlijks € 1,1 miljoen euro in natura ingezet. De middelen worden besteed aan het versterken van het huidige stedelijke aanbod én aan het ontwikkelen van een wijkspecifiek aanbod. Hiermee wordt tevens uitvoering gegeven aan het Amendement Geld voor kinderen in armoede (17A39).
Arnhemse jeugd doet mee . Het project samen met Stichting Leergeld wordt gecontinueerd, versterkt en verbonden met de wijkgerichte aanpak kansrijk opgroeien.
Schoolkostenregeling. Het komend schooljaar wordt de huidige schoolkostenregeling voortgezet. Wel wil het college meer inzicht in de wijze waarop schoolorganisaties de financiële bijdrage inzetten en wat deze inzet heeft bijgedragen aan het doel van de regeling. Op basis hiervan zal de regeling tegen het einde van schooljaar 2018-2019 geëvalueerd worden.
GelrePas . Het aanbod van de GelrePas wordt vanaf 2019 toegankelijk voor gezinnen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm.
- De kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor de minima wordt hersteld.
- Om het armoedebeleid op peil te brengen zijn extra middelen (€ 400.000) toegevoegd aan het armoedebudget. Een deel van dit budget wordt besteed aan bovengenoemde verruiming van de GelrePas.
- Onderzoeken of de inkomensondersteunende maatregelen effectief en efficiënt zijn.
- Er wordt afstemming georganiseerd met de gemeentelijke duurzaamheidsambities om 'energiearmoede' zoveel mogelijk te voorkomen.
- Ondanks de geringe mogelijkheden van de gemeente om de instroom naar beschermingsbewind te beïnvloeden, wordt volop ingezet op contacten met ministeries, rechtbank en bewindvoerders. Het budget zal de komende jaren onder druk blijven staan zodat de ontwikkelingen zorgvuldig gemonitord blijven worden. In het verlengde hiervan is besloten om de taakstelling op beschermingsbewind in 2019 en 2020 te financieren vanuit de algemene middelen.
- Er wordt een pilot opgezet om te onderzoeken of het mogelijk is om dierenartskosten voor minima tegemoet te komen (uitvoering a mendement "Pilot dierenartskosten voor minima"(17A48) . Het college zal de gemeenteraad begin 2019 informeren over de opzet en, zodra deze er zijn, de resultaten.
Bijstand
Armoedebestrijding
- Op landelijk niveau kwamen in voorgaande jaren de zogenaamde armoedesignalementen uit.
Vanaf 2015 is deze publicatie veranderd in 'Armoede en sociale uitsluiting' (2015);