De uitvoeringsstructuur die ondersteuning biedt voor mensen die een beroep doen op de Participatiewet laat zich lezen als een 'participatierotonde'. Inwoners stromen in als kandidaatwerknemer en nemen op basis van hun zelfredzaamheid (trede op participatieladder) en hun arbeidsvermogen (trede op werkladder) één van de drie afslagen:
- Regulier Werk voor degene die in staat is een arbeidsprestatie te leveren en een tijdelijke ondersteuningsbehoefte heeft. Doelen zijn duurzaam aan het werk te komen, de ondersteuning af te bouwen en een arbeidsovereenkomst met een reguliere werkgever te krijgen.
- Begeleid Werk voor degene die in staat is tot een zekere mate van arbeidsprestatie en een beperkte (tijdelijke of structurele) begeleidingsbehoefte heeft. Doelen zijn het verbeteren van de arbeidsprestatie en doorgroeien naar regulier werk en economische zelfstandigheid. Ook hier wordt geopteerd voor een arbeidsovereenkomst met een reguliere werkgever.
- Activerend Werk voor degene die door zijn/ haar beperking geen of geringe loonvormende arbeidsproductiviteit en een zorgvraag op diverse leefgebieden heeft. Doelen zijn dagstructuur, persoonlijke ontwikkeling, meedoen, het aanleren van werknemersvaardigheden en doorgroeien naar vormen van Begeleid of Regulier Werk. Samen met de betrokken kandidaatwerknemer wordt een zo passend mogelijke werkplek gezocht. Doelen en perspectief worden vastgelegd in een persoonlijk plan.
Het taakveld Begeleide Participatie gaat over Activerend Werk en Begeleid Werk en valt daarmee deels onder de veranderopgave Zorg Dichterbij en deels onder de veranderopgave Doorbraak Naar Werk. Daarnaast is er een relatie met de wijkprogramma's.
Inzet van Activerend Werk is om zoveel mogelijk Arnhemmers zinvol mee te laten doen en indien mogelijk stappen te laten zetten op weg naar werk.
- Inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden via de voorziening Activerend Werk geactiveerd om te participeren/ werken naar eigen kunnen, waardoor op zorg gerichte vormen van begeleiding en ondersteuning uiteindelijk zoveel mogelijk kunnen worden beperkt (meer zelfredzaamheid op meerdere gebieden).
- Activerend Werk zet in op de ontwikkeling van inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en waar mogelijk doorgroei naar (betaalde) vormen van Begeleid Werk of Regulier Werk (met passende ondersteuning).
- De voorziening Centrum voor Activerend Werk houdt het volgende in: inwoners kunnen onderzoeken wat een passende (activerend werk)plek is om te participeren; het aanbod aan beschikbare plekken wordt transparant gemaakt (www.activerendwerk.nl); informatie en advies (kennisdeling) aan inwoners, wijkcoaches, aanbieders en overige professionals.
Inzet van Begeleid Werk is om Arnhemmers met een verminderd arbeidsvermogen aan passend werk te helpen. Hierbij gaat het om enerzijds de Arnhemmers die op grond van de Wet Sociale Werkvoorziening aan het werk zijn en anderzijds om de nieuwe groep Arnhemmers die op grond van hun verminderde arbeidsvermogen een beroep doen op de Participatiewet.
Het formele werkgeverschap van de circa 1.300 SW-medewerkers is belegd bij de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorziening Midden Gelderland (Presikhaaf Bedrijven). In de voorliggende MJPB is onze bijdrage opgenomen in onder andere de salariskosten van deze medewerkers.
Het materiële werkgeverschap van de SW-medewerkers is belegd bij Scalabor B.V. Scalabor is het arbeidsontwikkelbedrijf, dat op initiatief van de gemeente Arnhem in de loop van 2017 is opgezet, om de bedrijfsactiviteiten van Presikhaaf Bedrijven over te nemen en passend werk en arbeidsontwikkeling aan te bieden aan de oude en nieuw doelgroepen van de Participatiewet (respectievelijk SW-medewerkers en nieuwe instroom). Scalabor is per 1-1-2018 gestart.
Ontwikkelingen
- Activerend Werk wordt ook in 2019 verder doorontwikkeld, zodat er voldoende kwaliteit, diversiteit en spreiding van het aanbod is en het een heldere positie in de participatieketen heeft.
- Scalabor is nog in bedrijf in opbouw. De komende jaren wordt invulling gegeven aan drie transformaties: (i) van sociale werkvoorziening naar arbeidsontwikkelbedrijf, (ii) van bolwerk naar knooppunt in arbeidsregionaal netwerk en (iii) van hekkensluiter naar middenmoter.
- Met de overdracht van de bedrijfsactiviteiten van GR Presikhaaf Bedrijven naar Scalabor beperken de verantwoordelijkheden en taken van deze GR zich tot invulling van het formele werkgeverschap (en het verlonen van SW-medewerkers). Het in standhouden van een zware bestuurlijke GR voor deze relatief lichte activiteit ligt niet voor de hand. Vandaar dat de deelnemers van de GR ervoor opteren om de activiteiten van Presikhaaf Bedrijven onder te brengen in de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Centraal Gelderland. Inzet is om deze beweging in 2018 voor te bereiden en in 2019 te effectueren.