Diversiteit personeelsbestand
Het accent ligt de komende jaren op het werken aan bewustwording rond dit thema en aan het accepteren en benutten van verschillen. De gemeente gaat dit doen door trainingen, lezingen en workshop aan te bieden aan het personeel.
Bij het aantrekken van nieuw personeel wordt een zo groot mogelijke diversiteit nagestreefd. Onze arbeidsmarktcommunicatie wordt hierop aangepast. Diversiteit is de eerste stap, inclusie de tweede. Dat betekent dat iedereen, met of zonder beperking of met een diverse achtergrond of specifieke seksuele voorkeur mee moet kunnen doen. Hiervoor worden bijeenkomsten georganiseerd om met elkaar het goede gesprek te voeren over 'hoe verschillend wij allemaal zijn' en hoe die verschillen gewaardeerd kunnen worden.
Instroom jongeren
Het huidige traineeprogramma loopt van 2017 tot 2019. Als werkgever hoopt Arnhem dat een groot deel van de groep na afloop van het programma kan instromen in de gemeentelijke organisatie. Dat is echter afhankelijk van ieders kwaliteiten en de beschikbaarheid van vacatureruimte. Daarnaast wil Arnhem de acht ex-trainees uit het vorige traineeprogramma (2015 - 2017) die een vaste aanstelling hebben verworven blijven binden en boeien zodat ze in ieder geval een aantal jaren voor onze organisatie blijven werken.
Op het talentprogramma "werken zonder te beperken", zijn in 2018 vier jonge mensen aangenomen. Dit programma loopt de komende jaren door. Met het oog op de noodzaak van instroom van jongeren én meer diversiteit wordt de arbeidsmarktcommunicatie vernieuwd. Een van de acties is dat samen met De Connectie, Rheden en Renkum een recruiter aangesteld wordt.
Het budget Instroom jongeren wordt vooral ingezet om het traineeprogramma en het talentprogramma te continueren, dakpanconstructies te bevorderen (jonge mensen worden dan 3 of 6 maanden naast oudere collega die vertrekken ingezet) en de arbeidsmarktcommunicatie te versterken.
Financieel gezonde gemeente
Naast de twee maatregelen om de robuustheid van de financiële positie van de gemeente te versterken (zie ook paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing) is een goede raming van het gemeentefonds belangrijk. De vertaling van de meicirculaire van het gemeentefonds is verwerkt in het financiële beeld voor Arnhem. In hoofdstuk 2 wordt meer informatie gegeven over de uitgangspunten van de raming van het gemeentefonds.
Communicatie
In de komende tijd wordt ingezet op:
- ontwikkeling van een stijlgids voor begrijpelijke en genderneutrale taal;
- bevordering bewustzijn van inclusieve communicatie in programma's en projecten;
- verdere verbetering van toegankelijkheid van de (online) gemeentelijke kanalen, mede op basis van een gebruikersonderzoek.
Daarnaast wordt onderzoek uitgevoerd naar verbetermogelijkheden voor inclusieve communicatie vanuit de ervaring en beleving van verschillende bewonersgroepen. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om verdere verbeteringen door te voeren.
Huisvesting
In het voorjaar 2018 is een haalbaarheidsonderzoek afgerond en zijn verschillende scenario's in beeld gebracht die passen binnen de kaders. Zodra een keuze in de scenario's is gemaakt, kunnen vervolgstappen worden gezet. Het huidig huurcontract van het Stadskantoor eindigt op 30 juni 2023, dus het streven is om ingrepen in het Stadhuis voor die tijd gereed te hebben.
Informatie en automatisering
De informatie-agenda is een uitvoeringsagenda waarin de ontwikkelingen en projecten op het gebied van informatie staan. In de veelheid van ontwikkelingen en projecten moeten keuzes gemaakt worden, zodat de inzet van mensen en middelen adequaat geschiedt. Hiervoor worden alle activiteiten gewogen op basis van:
1. continuïteit bedrijfsvoering;
2. bijdragen aan de bezuinigingen;
3. bijdragen aan de programma's en veranderopgaven;
4. uitvoeren van wettelijke taken;
5. verhogen van de kwaliteit van bedrijfsvoering.
In de paragraaf Bedrijfsvoering wordt hierover meer uitleg gegeven.