Geamendeerde begroting 2019-2022

Wonen en Ruimte

Wat willen we bereiken

Voldoende woningen van juiste kwaliteit
Iedereen moet goed kunnen wonen in onze stad. Om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen in Arnhem op peil te hebben, moeten er meer woningen worden gerealiseerd. Dit geldt voor alle soorten woningen. Met het maken van woningbouwplannen wordt rekening gehouden met de werkelijke vraag en behoefte. Dat betekent bijvoorbeeld aantrekkelijke, levensloopbestendige en aangepaste woningen voor ouderen, woningen voor kleine huishoudens en diverse woningtypen in het hogere segment, de middenhuurcategorie en sociale woningbouw, in zowel het betaalbare als het goedkope segment. Het vergt een extra inspanning van de gemeente, om samen met ontwikkelaars en corporaties te zorgen voor een evenwichtig aanbod dat voldoet aan de vraag. Over de opgave voor de sociale woningbouw wordt ook regionaal overleg gevoerd.
De duurzame inzet en het op peil houden van de bestaande voorraad maakt een wezenlijk onderdeel uit van onze opgave.

Om dit te bereiken  wordt in 2018 het volkshuisvestelijk kader 2019-2021 voor de sociale huursector van de woningcorporaties en de Uitvoeringsagenda 2019-2021 opgesteld. Daarin staan de ambities en prioriteiten voor de korte termijn. De acties die daarin zijn opgenomen kennen de programma's Van Wijken Weten en Stad op de kaart als kader. Uitvoering van de wijkgerichte activiteiten is een van de resultaten die onder sturing vanuit de wijk en de bewoners tot stand komt.

De belangrijkste ambities voor de langere termijn zijn:

  • Arnhem wordt nog meer een vitale en aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken en te verblijven. Met het maken van woningbouwplannen wordt rekening gehouden met de werkelijke vraag en behoefte. Om dat te bereiken komen er meer woningen die gevarieerd zijn: koopwoningen in het betaalbare en hogere segment, middenhuurcategorie en sociale woningbouw. Daarbij hebben wij aandacht voor bijzondere doelgroepen, eenpersoonshuishoudens en mensen met een beperking of zorgvraag. (Amendement Bouwen wat nodig is! - 18A36)
  • Ontwikkelen en beheren van de fysieke stad door de eigen Arnhemse kwaliteiten te onderkennen en hierop actief voort te bouwen.
  • In het kader van de uitvoering van Inclusieagenda levert wonen een belangrijke bijdrage.
  • Ontwikkelen en actueel houden van de woningbouwplanning. Over de opgave voor de sociale woningbouw wordt ook regionaal overleg gevoerd. (Amendement Bouwen wat nodig is! - 18A36)
  • Jaarlijkse prestatieafspraken met de woningcorporaties over hun bijdrage aan de uitvoering van de woonprincipes.

Ruimtelijke Ordening
Op veel plekken is Arnhem met andere partijen aan de slag met stadsontwikkeling. Eigen ontwikkelingen en ontwikkelingen door derden vragen om een duidelijke maar tevens flexibele, projectoverstijgende visie op de stad als geheel. Deze visie wordt opgenomen in de Omgevingsvisie.

Ontwikkelingen van derden vragen om begeleiding van de gemeente vanuit haar publieksrechtelijke rol. Het gaat dan om bijvoorbeeld het opstellen van een gebiedsvisie, nota van randvoorwaarden of herziening van het bestemmingsplan. Voorbeelden van dit soort projecten zijn:

  • Het Cobercoterrein/ De Melkfabriek;
  • Transformatie van het ING-kantoor aan de Velperweg;
  • Akzo terrein;
  • Arnhem Centraal woningbouw (op vroegere kantoorkavels);
  • Stadsblokken Meinerswijk;
  • Arnhems Buiten.

Omgevingswet
Een belangrijke ontwikkeling is de komst van de Omgevingswet. Deze wet zal consequenties hebben voor het fysieke domein. Op het moment van invoering van de wet (planning is 1 januari 2021) moet de basis (van ons beleid) op orde zijn. Bij het opstellen van de Omgevingsvisie en de verdere uitwerking daarvan zal de stad betrokken worden.  

De nieuwe Omgevingswet biedt de kans om onze leefomgeving verder te verbeteren, de gezondheid en veiligheid van inwoners te beschermen en bij te dragen aan het behoud van een leefbare stad. Het DNA van de stad, de energietransitie, de klimaatopgave en het behoud en het versterken van natuur in Arnhem zijn belangrijke pijlers voor de uitwerking van Omgevingswet en -visie in het bijzonder. Daarbij moet blijken of het huidige plan van aanpak bijstelling behoeft.

De mogelijkheden die de Omgevingswet biedt zullen worden verzilverd daar waar dat na afweging van baten en lasten aantoonbaar voordeel oplevert, onder meer voor de Arnhemse veranderopgaven zoals de invoering van wijksturing en voor verbetering van dienstverlening.

Woningbouw en Groen
De ambities zijn:

  • Een deel van de sociale woningbouwopgave wordt gericht ingezet voor bepaalde doelgroepen.
  • Voldoende en  betaalbare woningen. We realiseren een gedifferentieerd woningaanbod met voldoende woningen in het goedkope en betaalbare segment. Dit doen we door te zorgen voor minimaal 30% sociale woningbouw over de te realiseren projecten. (Amendement Tekstuele puntjes op de i - 18A34)
  • Openbaar groen beschermen, vergroten en versterken. Gebieden bestemd als natuur en bos behouden hun bestemming.
PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Het begeleiden van ontwikkelingsplannen van derden (andere grond-pandeigenaren dan de gemeente)
Arnhem vitaal en aantrekkelijk maken als stad om in te wonen, te werken, te ontmoeten en te verblijven
Huisvesting bieden aan specifieke doelgroepen
Vergroten van de energieprestatie en duurzaamheid van de bestaande sociale voorraad
Doorstroming bevorderen aan de onderkant van de woningmarkt
Zelf bouwen bevorderen
Kwaliteit verbeteren van de bestaande woningvoorraad
Inwoners langer zelfstandig laten wonen
Ontwikkelen en beheren van de fysieke stad door de eigen Arnhemse kwaliteiten te onderkennen en hierop actief voort te bouwen
Ruimtelijke kwaliteit is op orde
Voldoende aanbod voor wonen en werken op de juiste plek
Het realiseren van nieuwe ontwikkelingen tegen aanvaardbare maatschappelijke offers en kosten
Het verhogen van de kwaliteit van het ruimtegebruik, de zeggenschap voor de burger en de marktwerking op de grondmarkt