- De gemeente bereidt zich voor op de invoering van de Omgevingswet en zal de benodigde aanpassingen implementeren.
- De basis hiervoor moet op orde gebracht worden vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Als de basis op 1 januari 2021 op orde is, heeft de gemeente daarna door overgangsrecht circa 9 jaar de tijd om stapsgewijs juridisch, beleidsmatig en digitaal over te gaan naar het nieuwe stelsel.
- De omgevingsvisie zal in een participatief traject met de stad worden opgesteld en gaat de integrale en strategische kaders bieden voor toekomstig beheer en ontwikkeling van de stad.
- (Door)ontwikkelen van de woonmonitor die inzicht geeft in aantallen woningen (type, huur/koop/ woningvorm etc.), woningbouwplannen, stand van zaken geeft. Deze geeft input voor omgevingsvisie, beleid, kaderstelling en rapportages, inzicht in behoefte voor specifieke woonconcepten (zorg, samenleven, duurzaamheid etc.), toepassen nieuwe woonconcepten.
- Met het maken van woningbouwplannen moet rekening worden gehouden met de werkelijke vraag en behoefte, ook op langere termijn. De teams leefomgeving constateren dat in een aantal wijken de eenzijdige bevolkingsopbouw de wijk geen goed doet. De teams willen de kennis en inzichten die zij rondom deze eenzijdigheid in beeld hebben, graag inzetten ten behoeve van toekomstige prestatieafspraken die kunnen leiden tot differentiatie in de wijken.
- Uitvoering geven aan de (sub) regionale woonagenda waarin onder andere een onderzoek wordt gedaan naar de woningvraag in de komende jaren, waarbij ook rekening wordt gehouden met de betaalbaarheid voor lage middeninkomens.
- Opstellen en vaststellen Volkshuisvestelijk kader 2019-2020 en uitvoeringsagenda. Maken van prestatieafspraken met de woningcorporaties. Onderdeel van het volkhuisvestelijke kader is het uitwerken van de beleidsmaatregel minimaal 30% sociale woningbouw realiseren in projecten.
- Uitvoeren plan van aanpak woonwagens.
- Uitvoering geven aan procesplan langer thuis (veranderprogramma zorg dichterbij).
- Evalueren en aanpassen huisvestingsverordening.
- Instrumenten ontwikkelen om de middenhuur reguleren (evenwichtige prijs-kwaliteitsverhouding).
- Onderzoek naar woningsplitsing en verkamering en de effecten daarvan.
Zorg en welzijn
Woningen die worden gebouwd zijn gevarieerd met aandacht voor eenpersoonshuishoudens en bijzondere doelgroepen zoals mensen met een beperking of zorgvraag.
Groen en ruimtelijke ordening
De omgevingsvisie biedt de kans om bestaande beleidsagenda's en nieuwe ambities plus opgaven met elkaar te verbinden en te vertalen naar een lange termijn visie voor de gewenste ontwikkeling van de fysieke leefomgeving in Arnhem. Grote 'nieuwe' overstijgende opgaven, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en levensloopbestendigheid zullen, met het bestaande DNA van de stad als basis, geïntegreerd een plek in de visie krijgen. De visie, of de omgevingsprogramma's (over het hoe), kunnen in die zin een voertuig zijn voor het gesprek met de stad.