Geamendeerde begroting 2019-2022

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Uitgangspunten van beleid

Uitgangspunten van beleid

De paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing is opgesteld volgens het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), de beleidsnota 'Weerstandsvermogen en risicomanagement 2006' en de gemeentelijke verordening Financieel beleid en beheer gemeente Arnhem 2017 (artikel 11). In het Coalitieakkoord 2018-2022 is vastgesteld dat ten aanzien van de weerstandsfactor een bandbreedte wordt gehanteerd tussen de 1 en 1,4.

Vanaf de MJPB 2019-2022 zijn de paragrafen weerstandsvermogen en stresstest samengevoegd tot deze paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing. De Beleidsnota weerstandvermogen en risicomanagement wordt eind 2018 of begin 2019 geactualiseerd en ter besluitvorming aan de raad voorgelegd, waarbij de uitkomsten van het onderzoek dat is gedaan naar de spelregels weerstandsvermogen zullen worden meegenomen. Uit het onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat de het weerstandsvermogen tijdens de economische crisis niet toereikend was. Tekorten in het grondbedrijf, kortingen op specifieke uitkeringen en het gemeentefonds waren veel groter dan bij de berekening van de risico's was voorzien. Uit het onderzoek komen de volgende adviezen:

  • Signaleer met name externe risico's eerder. Bijvoorbeeld de negatieve gevolgen van Rijksbeleid;
  • Houdt meer rekening met tegenvallers in een crisissituatie en houdt hiermee rekening bij de bepaling van het gemeentelijk weerstandsvermogen.
  • Reken dit door in de vorm van scenario's waardoor een meer tastbaar en transparant beeld voor de gemeenteraad ontstaat. Die benadering wordt ook al gekozen voor het Grondbedrijf waarin in de Financiële Jaarrapportage steeds drie scenario's zichtbaar worden gemaakt.

Bij de actualisatie van de beleidsnota zal in de vorm van scenario's worden geduid wat de effecten zijn op het weerstandsvermogen, indien deze berekend wordt op meer robuuste uitgangspunten. Bijvoorbeeld:

  1. wanneer zich tegenvallers zich voordoen bij budgetten met een structureel karakter, kost het circa twee jaar tijd om bezuinigingen ook daadwerkelijk te kunnen doorvoeren. Dit sluit aan bij de gedragslijn die ook veel andere gemeenten hanteren;
  2. bij de bepaling van de risico's in het grondbedrijf is sprake van een mogelijke dalende grondopbrengst tot 90% van de huidige prijzen en mogelijke vertragingen op de gronduitgifte tot maximaal vijf jaar.

De samenvoeging van de paragraaf Weerstandsvermogen en paragraaf Stresstest is een aanbeveling uit dit onderzoek die al direct is overgenomen.