Geamendeerde begroting 2019-2022

Onderhoud kapitaalgoederen

Riolering

Riolering

Actuele kaders

Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP5) 2014-2018 en aanpak wateroverlast Arnhem-Noord (raadsbesluit 2015).

Ambitie

  • Uitgangspunt voor het GRP5 is uitvoering van wettelijk verplichte taken en een herstel- en vervangingsprogramma, waarmee de risico’s op bezwijkende riolen minimaal zijn.
  • Alleen riolen met een levensduur van minder dan vijf jaar worden vervangen. Riolen met een levensduur minder dan 10 jaar worden alleen vervangen als ze in een projectgebied liggen.
  • In het GRP5 zijn geen middelen opgenomen voor de aanpak van bekende plekken met wateroverlast op straat; In deze MJPB wordt bij R7 voorgesteld het huidige GRP, dat een looptijd kent tot en met 2018, te verlengen tot de invoering van de omgevingswet (nu voorzien  in 2021). Binnen het  in de begroting  beschikbare budget, zien wij mogelijkheden middelen te reserveren voor het optimaal mee koppelen van klimaatadaptatie en wel concreet het verminderen van de gevolgen van extreme wateroverlast. Deze ruimte ontstaat doordat de komende periode tijdelijk minder riolen aan vervanging toe zijn dan de afgelopen periode Dit is een accentverschuiving ten opzichte van het huidige GRP.
  • Naar aanleiding van de wateroverlast in de zomer van 2014 is de aanpak wateroverlast Arnhem-Noord opgesteld en door de raad vastgesteld (2015). De aanpak is nadrukkelijk een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid (gemeente en waterschap) en de particulieren (bewoners, bedrijven, instellingen). Daarbij geldt als uitgangspunt dat de opgave ten aanzien van wateroverlast in de openbare ruimte worden opgelost en niet in het rioolstelsel.

Uitgangssituatie

  • Over een groot deel van het gehele rioolstelsel zijn inspectiegegevens beschikbaar.
  • Er wordt gewerkt met een projectenlijst op basis van de technische staat van het riool.
  • Bij de uitvoering wordt gestreefd naar zoveel mogelijk samenloop met noodzakelijke bovengrondse werkzaamheden. Dit vraagt om een goede samenwerking met de teams Leefomgeving per gebied.

Planning

  • De gemiddelde theoretische technische levensduur van een rioolstreng is 60 jaar. Belangrijke bepalende factoren voor de levensduur zijn de stabiliteit van de ondergrond, het gebruik van de buitenruimte boven het riool en het gebruik van het riool zelf. In de praktijk is de gemiddelde levensduur in Arnhem iets langer is dan 60 jaar. `De daadwerkelijke vervangingsnoodzaak wordt vastgesteld op basis van inspectieresultaten.
  • In de komende planperiode worden alleen die riolen vervangen die op technische gronden ook echt vervangen moeten worden.